7030 Paks csárda utca 4
+36 30 160 6388
raklapbutorpaks@gmail.com

Sarokülők

Sarokülők Raklapból

Sarokülők Raklapból

Különféle célokra számos különböző raklapot készítenek, amelyek egyedi jellegzetességűek, viszont a faanyaguk kivétel nélkül gyalulatlan felületű fenyő vagy nyárfa. Szerkezeti felépítésük alapján vannak csúszótalpas-, megfordítható-, sík-, tömör fedlapu-, Epal-, tuskós és egy utas raklapok. 

Méretük általában 80×100-120 cm, magasságuk pedig 128-130 mm. A fedlapot alkotó deszkák kiosztása, azaz egymástól való távolságuk sem egyforma, a fedlap deszkák bizonyos kétszárnyú típusoknál két oldalon túlnyúlnak a keresztdeszkán, vagy az összekötő tuskókon. 

Bútorok készítésére általában az egy utas 5 és 7, vagy több deszkával fedett raklapokat szokás használni, mert olcsóságuk ellenére jelentős faanyagot tartalmaznak, és szennyeződés-mentes felületüket könnyű finomítani, átvonni.

Azt pedig, hogy melyik raklap típus ideális az adott célra, mindig maga a bútor jellege alapján célszerű kiválasztani.

Például egy egyszerű tanuló íróasztal elkészítéséhez a tömör fedlapú raklapok a legmegfelelőbbek, amelyeknek deszkái között nincsenek rések. A csúszótalpas raklapokból pedig akár komplett kerti garnitúra is viszonylag gyorsan elkészíthető.

A különféle részegységek kialakításakor szétvágással lehet a raklapokat a szükséges méretűre szabni, vagy esetleg alkotóira bontva, az igényeknek megfelelően átalakítva, újból összeerősítve átformálni.